Μοιραστείτε το άρθρο:

Με μία πρώτη σκέψη το να σκέφτεσαι πολύ σχετικά με ό,τι σου συμβαίνει δεν είναι και τόσο κακό-το να σκέφτεσαι είναι καλό, σωστά; Παρόλα αυτά όταν σκέφτεσαι υπερβολικά, όταν μόνο σκέφτεσαι αντί να δρας, όταν επαναλαμβάνεις τις ίδιες σκέψεις ξανά και ξανά, τότε στην πραγματικότητα υπεραναλύεις τα γεγονότα κι αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Έχει αποδειχθεί πως η υπερανάλυση ενεργοποιεί σημεία του εγκεφάλου που εμπλέκονται με το άγχος και συνοδεύεται από σωματικές αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές του άγχος, όπως δυσκολία αναπνοής, ταχυκαρδία, κ.ά.. Αυτό σημαίνει πως η υπερανάλυση σε αφήνει όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και σωματικά εξουθενωμένο. Το να υπεραναλύεις σε εμποδίζει από το να απολαύσεις τη ζωή, καταναλώνει τη συναισθηματική σου ενέργεια, σε καθιστά ανήμπορο να πάρεις αποφάσεις και σε τοποθετεί σε έναν ατέρμονο κύκλο του να σκέφτεσαι χωρίς σταματημό.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η υπερανάλυση σχετίζεται με την επίλυση προβλημάτων και τον αυτοστοχασμό. Όμως, στην πραγματικότητα, η επίλυση προβλημάτων περιλαμβάνει σκέψη για να βρεθεί κάποια λύση, και ο υγιής αυτοστοχασμός προϋποθέτει πως μαθαίνουμε νέα πράγματα για τον εαυτό μας και αποκτάμε νέες οπτικές για τη ζωή μας. Από την άλλη, η υπερανάλυση περιλαμβάνει ατελείωτη εστίαση σε θέματα για τα οποία δεν έχουμε έλεγχο και μηρυκασμό αρνητικών σκέψεων σχετικά με τον εαυτό μας.

Το να ξεφύγεις από τον φαύλο κύκλο αυτών των σκέψεων απαιτεί ένα πλάνο δράσης. Εάν θες να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πράγματα πρέπει να βρεις ευθείς τεχνικές και να τις επαναλαμβάνεις καθημερινά μέχρι να γίνουν η δεύτερη φύση σου. Φυσικά μπορείς να επωφεληθείς από την ψυχοθεραπεία και την βοήθεια ενός ειδικού. Εδώ μπορείς να βρεις κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

  • Όρισε μία συγκεκριμένη στιγμή και ένα χρονικό όριο κατά τα οποία θα σκέφτεσαι το εκάστοτε πρόβλημα. Μην υπερβαίνεις αυτά τα όρια και εκπαίδευσε τον εαυτό σου να μένει συνεπής σε αυτά.
  • Όταν σου είναι αδύνατον να σκεφτείς καθαρά, απόσπασε τον εαυτό σου από το πρόβλημα. Ασχολήσου με κάποια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί, φόρτισε τις συναισθηματικές σου μπαταρίες και γύρνα στο πρόβλημα όταν νιώσεις έτοιμος/η.
  • Χρησιμοποίησε χαρτί και μολύβι. Γράψε το πρόβλημα που σε απασχολεί και τις σκέψεις που σε εμποδίζουν να το επιλύσεις. Εξέτασε αν όντως ισχύουν αυτές οι σκέψεις και σβήσε τες. Μόλις εξαφανιστούν όλες οι σκέψεις-εμπόδια ξεκίνα να γράφεις τις πιθανές λύσεις του προβλήματός σου και επίλεξε αυτή που είναι πιο ταιριαστή στην παρούσα κατάσταση.
  • Φύγε από τη νοοτροπία του «τι θα γινόταν αν…». Μην σκέφτεσαι πως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αλλά δες τα δεδομένα που έχεις  μπροστά σου και πορεύσου με αυτά.
  • Τέλος, εάν στην πορεία κάνεις λάθη μην αποθαρρυνθείς. Αντιθέτως, εξέτασε τα λάθη σου και μάθε μέσα από αυτά. Άστα να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να πάρεις καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον.

Σχετικά με τον συντάκτη

Βιογραφικά Στοιχεία
Σοφία Βάσο
Ψυχολόγος

Η Σοφία Βάσο είναι Κλινική Ψυχολόγος, απόφοιτος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών & Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία. Μετά τις βασικές σπουδές της, συνεχίζει την εξειδίκευσή της στην Λογικοθυμική & Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.

Ασχολείται με ατομικές συνεδρίες ενηλίκων και παιδιών, συμβουλευτική γονέων και online συνεδρίες. Επίσης, έχει εμπειρία σε ομάδες πρόληψης εξαρτήσεων και ομάδες και σεμινάρια συμβουλευτικής.

Στόχος της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους, αλλά και να εντοπίσουν τη θετική πλευρά όλων των καταστάσεων της ζωής τους.


Μοιραστείτε το άρθρο:
Κατηγορίες:Ενήλικες