Μοιραστείτε το άρθρο:

Ως πρωταρχικής σημασίας λειτουργία, η αντίληψη, αποτελεί τη βάση στην οποία αναπτύσσονται οι υπόλοιπες γνωστικές δυνατότητες κάθε ανθρώπου, ώστε, εν τέλει, να συναρμολογήσουν την ολοκληρωμένη προσωπικότητά του και τον τρόπο με τον οποίον ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Η επιστήμη της Ψυχολογίας έχει προτείνει διάφορες θεωρίες σχετικά με το πως λειτουργεί η ανθρώπινη αντίληψη και, αντιστοίχως, μεθόδους μελέτης της ικανότητας αυτής.

Επιγραμματικά θα αναφέρουμε εδώ την ύπαρξη θεωριών που, είτε ισχυρίζονται πως η αντίληψη είναι το άθροισμα των αισθητηριακών πληροφοριών και αποτελεί αυτόματη διαδικασία, είτε παράγεται μετά από ερμηνεία των προσλαμβανόμενων ερεθισμάτων βασισμένη στην υπάρχουσα γνώση και εμπειρία του ατόμου, αλλά με έναν τρόπο ακαριαίο και όχι σταδιακό.

Βασική αρχή για την κατανόηση της αντιληπτικής διαδικασίας είναι η ανάλυση των μηχανισμών οργάνωσης και σύνθεσης των πληροφοριών που μεταφέρουν οι αισθήσεις. Στην περίπτωση της όρασης, των ειδώλων που σχηματίζονται στον αμφιβληστροειδή.

Για να γίνει κατανοητή μια εικόνα, ο εγκέφαλος αναλύει και ανασυνθέτει σε ομάδες με νοηματική συνάφεια τα αντικείμενα που παρουσιάζονται.

Σύμφωνα μάλιστα με τη θεωρία που ανέπτυξε η σχολή της Γκεστάλτ βασικοί κανόνες για την νοηματοδοτημένη ανασύνθεση των οπτικών πληροφοριών είναι -μεταξύ άλλων- η εγγύτητα των αντικειμένων, η ομοιότητα τους, η ομαλότητα της πορείας των περιγραμμάτων τους και ο τρόπος προσανατολισμού τους.

Επίσης, εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας είναι η διακριτότητα ανάμεσα στην αναπαριστώμενη φιγούρα και το φόντο της.

Τους κανόνες αυτούς παραβιάζει με κάθε τρόπο η φωτογραφία που έγινε viral στο Twitter και στην οποία κανείς δε μπορεί να κατονομάσει κάποιο αντικείμενο, αλλά και να συλλάβει συνολικά το νόημά της.

Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση, να φαίνεται σαν ατυχές (μάλλον εσκεμμένα) μοντάζ, προκειμένου να φέρει τον παρατηρητή σε σημείο σύγχυσης, αλλά με μια δεύτερη ανάγνωση, αποδεικνύεται ένας άλυτος αντιληπτικός γρίφος.

Αναφέρθηκε για αυτήν, ότι δημιουργήθηκε από ένα νευρωνικό δίκτυο κατά τη διαδικασία εκμάθησης ή ως προσομοίωση της διαταραγμένης αντίληψης που επιφέρει ένα εγκεφαλικό, το οποίο επηρέασε τον ινιακό λοβό.

Μάλλον τίποτα από τα δύο αυτά δεν ευσταθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση για κάθε άνθρωπο.

Καθώς, δε, ο βαθμός δυσκολίας στην αναγνώριση, έστω του παραμικρού αντικειμένου είναι μεγάλος, επιστρατεύονται από τους παρατηρητές πολυπλοκότερες μέθοδοι ανάλυσης και ερμηνείας (αντίληψη των υφών, των υποσυνόλων) που τη μετατρέπουν σε ακόμη δυσκολότερη σπαζοκεφαλιά.

Εσείς; Τί μπορείτε να δείτε;

Σχετικά με τον συντάκτη

Βιογραφικά Στοιχεία

myPsychology: το νέο portal για την Ψυχολογία.

Διαβάστε άρθρα από έγκριτους επαγγελματίες, αλλά και εμπειρίες ανθρώπων που θα σας εμπνεύσουν.


Μοιραστείτε το άρθρο:
Κατηγορίες:Αντίληψη