Μοιραστείτε το άρθρο:

Ο αυτισμός είναι ένα σύνολο φαινομένων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, με πολύ συγκεκριμένες εκφάνσεις. Η ίδια η λέξη αυτισμός, η οποία προέρχεται από τη λέξη “αυτός” (εαυτός) φανερώνει πολλά στοιχεία για το σύνδρομο αυτό.

Ο φορέας τους συνδρόμου φαίνεται να απομονώνεται στον εαυτό του, σε μια εσωτερική αναζήτηση. Στις σοβαρότερες μορφές, οι φορείς αποκόβονται εντελώς από τον κόσμο και ζουν σε μια δική τους εσωτερική πραγματικότητα. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως τις μορφές υψηλής λειτουργικότητας, το άτομο μπορεί να αναπτύξει όχι μόνον εξαιρετικές επικοινωνιακές δυνατότητες, αλλά και χαρίσματα, όπως υψηλή νοημοσύνη, φωτογραφική μνήμη και πολλά ακόμη.

Ένα πυρηνικό χαρακτηριστικό της αυτιστικής συμπεριφοράς είναι ο θυμός.

Ακόμη και στις μορφές υψηλής λειτουργικότητας, ο θυμός είναι υπαρκτός και μπορεί να πάρει ακραίες διαστάσεις.

Η διαφορά του με τον θυμό άλλων ασθενειών ή συνδρόμων είναι, ότι δεν έχει περιοδικότητα, όπως στη διπολική διαταραχή, και μπορεί να αποκτήσει εξαιρετικά μεγάλη ένταση και διάρκεια.

Θα μεταφράσουμε εδώ ένα σχετικό άρθρο από το portal “Researching Autism“, το οποίο ασχολείται με την έρευνα γύρω από τον αυτισμό:

Η αίσθηση του θυμού είναι μέρος της ανθρώπινης υπόστασης. Είναι μια φυσική απάντηση σε κάποια επίθεση, προσβολή, απάτη ή απογοήτευση. Μερικές φορές ο υπερβολικός θυμός μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιων ψυχικών προβλημάτων υγείας.

Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι με αυτισμό θυμώνουν και γίνονται επιθετικοί πολύ γρήγορα και το βρίσκουν δύσκολο να το διαχειριστούν. Η ταχύτητα και η ένταση του θυμού τους μπορεί να είναι υπερβολική.

Όταν εκνευρίζονται, δείχνουν να μην είναι σε θέση να παύσουν και να σκεφτούν εναλλακτικές στρατηγικές για να επιλύσουν την κατάσταση.

“Η ταχύτητα και η ένταση του θυμού, μερικές φορές σε απάντηση προς κάποιο σχετικά ασήμαντο γεγονός, μπορεί να είναι εξαιρετικά έντονη”(Attwood, 2006).

“Όταν αισθάνεται θυμό, το άτομο με σύνδρομο Άσπεργκερ φαίνονται να μην είναι σε θέση να παύσουν και να σκεφτούν εναλλακτικές στρατηγικές για να επιλύσουν την κατάσταση. […] Υπάρχει συχνά μια ακαριαία φυσική αντίδραση χωρίς προσεκτική σκέψη. Όταν ο θυμός είναι έντονος, το άτομο με σύνδρομο Άσπεργκερ μπορεί να “τυφλωθεί” από την οργή και να μην βλέπει σημεία, τα οποία δηλώνουν ότι θα ήταν πρέπον να σταματήσει” (Attwood, 2006).

Σχετικά με τον συντάκτη

Βιογραφικά Στοιχεία

myPsychology: το νέο portal για την Ψυχολογία.

Διαβάστε άρθρα από έγκριτους επαγγελματίες, αλλά και εμπειρίες ανθρώπων που θα σας εμπνεύσουν.


Μοιραστείτε το άρθρο: