Μοιραστείτε το άρθρο:

Γράφει η Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης Αγγελική Μ. Κουρμπέλη.

Σε αρκετές των περιπτώσεων, η διακριτή γραμμή μεταξύ θετικής και αρνητικής συμπεριφοράς είναι εύκολο να διαπιστωθεί από έναν προσεκτικό και υποψιασμένο παρατηρητή.

Στην ουσία το σύστημα αξιών μας, το οποίο πηγάζει από την οικογένεια και το πολιτισμικό μας υπόβαθρο, καθώς και από τις ατομικές εμπειρίες ζωής μας, θα καθορίσει αυτό που πιστεύουμε ότι είναι θετική συμπεριφορά.

Τα συναισθήματά μας για τον εαυτό μας και τη ζωή εν γένει, χρωματίζουν επίσης σημαντικά τις αντιλήψεις μας και τις εντυπώσεις μας για τις διάφορες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Όταν οι ενήλικες αισθάνονται θετικοί για τον εαυτό τους, είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν και να δεχθούν τη συμπεριφορά των συνομηλίκων τους καθώς επίσης και των παιδιών.

Τι είναι όμως η θετική συμπεριφορά; Κοντολογίς θα λέγαμε ότι η θετική συμπεριφορά απορρέει από κάθε προσπάθειά μας, να διαχειριστούμε με ένα διαφορετικό από τον συνήθη τρόπο, οποιαδήποτε κατάσταση νιώθουμε ότι μας προκαλεί και είναι ικανή να βγάλει προς τα έξω μια απρεπή ή ανεπιτυχή ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης συμπεριφορά.

Αφορά κάθε μετακίνηση του γνωστού έως τώρα εσωτερικού μας κόσμου να ανταποκρίνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Συνήθως οι αρνητικές συμπεριφορές ή μη επιτυχημένης διαχείρισης επιλογές, μας είναι αρκετά γνώριμες και έρχονται πρώτες στις προτιμήσεις αντιδράσεων μας, για τον απλούστατο λόγο ότι ακόμα και μέσα από την ανεπιτυχή διαχείριση της κατάστασης έχουν κάτι να προσφέρουν π.χ. στιγμιαία εκτόνωση μια ψυχικής σύγκρουσης (γκρινιάζω για να τραβήξω την προσοχή , με ταλαιπωρεί αυτή μου η συμπεριφορά όμως θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος να ικανοποιήσω την ανάγκη μου για προσοχή).

Τι περιλαμβάνει η θετική συμπεριφορά :

  • Εντιμότητα τόσο απέναντι στον εαυτό μου, όσο και απέναντι στους γύρω μου.
  • Ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις μου.
  • Ενήλικη και λογική συμπεριφορά και συμβατή με το εξελικτικό μου στάδιο, καθώς και με τις μέχρι τώρα εμπειρίες μου.
  • Αναγνώριση των δικαιωμάτων και των καθηκόντων τόσο των δικών μου, όσο και των γύρω μου.
  • Αρμόζουσα για την ηλικία μου οριοθέτηση.

Τι δεν περιλαμβάνει η θετική συμπεριφορά:

  • Τεχνικές και στρατηγικές που αποσκοπούν στην χειραγώγηση των άλλων.
  • Να γίνεται και να περνάει πάντα η δική μου άποψη με κάθε μέσο και κόστος.
  • Ταύτιση της θετικής συμπεριφοράς με την ανάδειξή μου ως νικητή.

Τρόποι ενίσχυσης της θετικής συμπεριφοράς:

  • Προσεκτική ενεργητική ακρόαση του συνομιλητή μας, διάθεση για κατανόηση των όσων μας παραθέτει. Προσοχή ακόμα και αν διαφωνούμε με τον συνομιλητή μας έχει τεράστια αξία να βρεθούμε ένα σκαλί πάνω από την περίσταση, και να ενισχύσουμε την ακρόασή μας με ενσυναίσθηση και ενεργητική σιωπή. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο κλειδί για την αποκωδικοποίηση των κινήτρων και διαθέσεων του συνομιλητή μας.
  • Μη επιθετική έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Στην περίπτωση που θέλουμε να μας ακούσει προσεκτικά ο άλλος, κρίσιμη είναι η επιλογή να μιλήσουμε για το τι σκεφτόμαστε και πως νιώθουμε εμείς οι ίδιοι για αυτό που συμβαίνει, αντί να αναλωθούμε σε άσκοπες αλληλοκατηγορίες που κλείνουν γρήγορα το κανάλι επικοινωνίας με τον εκάστοτε δέκτη.
  • Εναλλακτικές προτάσεις, διάθεση επανόρθωσης και όχι ολικής ρήξης/διάλυσης. Είναι σημαντικό από την αρχή της συζήτησης και πριν αποφασίσουμε να διαχειριστούμε έστω και με συζήτηση μια κατάσταση να έχουμε έρθει σε μια συμφωνία με τον εαυτό μας, για το ποιο είναι το ζητούμενό μας. Τι θα θέλαμε δηλαδή να συμβεί εν προκειμένω, σε διαφορετική περίπτωση είναι σαν να κατεβαίνουμε σε μια αρένα χωρίς την αρμόζουσα προετοιμασία. Η αποτυχία είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη.

Χρησιμότητα της Θετικής Συμπεριφοράς στην καθημερινή ζωή

  • Μαθαίνουμε να λέμε αυθεντικά «όχι» χωρίς να πιεζόμαστε για το αντίθετο ή να νιώθουμε ότι το όχι θα εκληφθεί ως απόρριψη από την άλλη πλευρά.
  • Σταδιακά και όσο μένουμε συνεπείς και νιώθουμε όμορφα με τις θέσεις μας, είμαστε σε κατάσταση να αντιμετωπίσουμε με συναισθηματική ωριμότητα την κριτική που μπορεί να δεχθούμε από το περιβάλλον μας.
  • Γινόμαστε οι καλύτεροι υπερασπιστές του εαυτού μας και αποστασιοποιούμαστε ολοένα και περισσότερο από το αίσθημα της αδικίας.
  • Προσφέρουμε σημαντική ανατροφοδότηση στο περιβάλλον μας και πλέον ο λόγος και οι πράξεις μας αποκτούν άλλη βαρύτητα.
  • Τα συναισθήματα θυμού και επιθετικότητας, πλέον είναι διαχειρίσιμα και δεν εκδηλώνονται ανεξέλεγκτα και άτακτα με τρόπο που μόνο να μας εκθέσουν μπορούν.
  • Στο τέλος κάθε συζήτησης μέσω της οποίας διεκδικούμε κάτι σημαντικό για μας, αισθανόμαστε απελευθερωμένοι και λιγότερο προβληματισμένοι.
  • Οι διαπροσωπικές μας σχέσεις βελτιώνονται, εφόσον εμείς οι ίδιοι βελτιώσαμε σημαντικά κομμάτια του εσωτερικού μας κόσμου.
  • Τα ποσοστά επιτυχίας μας σε κάθε επιδίωξή μας αυξάνονται, καθώς έχει ενταχθεί στο μενού των εσωτερικών διεργασιών, ο αυτοέλεγχος, η ενσυναίσθηση και η αυτεπίγνωση.
  • Γινόμαστε πιο γρήγορα προσαρμόσιμοι σε ξαφνικές αλλαγές και κατορθώνουμε να βρούμε επιτυχώς τα προσωπικά μας οφέλη μέσα από αυτές.
  • Τα επίπεδα του στρες σε κάθε μετέπειτα διαφωνία είναι αισθητά μειωμένα, με αποτέλεσμα την διαφύλαξη του οργανισμού μας από την εμφάνιση κάποιου ψυχοσωματικού συμπτώματος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αρνητικών πεποιθήσεων και μετατροπή τους σε νέες θετικές–ενδυναμωτικές φράσεις με απώτερο στόχο την εκδήλωση Θετικής Συμπεριφοράς.

 

α/ Δεν θα μπορέσω ποτέ να (το) καταφέρω…

Μπορώ σίγουρα να τα πάω καλύτερα την επόμενη φορά…

 

β/ Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν καλύτερα, είναι καλύτεροί μου…

Στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι τέλειος, θα κάνω το καλύτερο που μπορώ…

 

γ/ Ίσως έπρεπε να απαντήσω… (γιατί δεν απάντησα;)

Κακώς δεν απάντησα την επόμενη φορά θα πω αυτό που θέλω, είμαι εντάξει με αυτό…

 

δ/ Τι μπορεί να σκέφτεται τώρα για μένα…

Καθένας μας έχει τη δική του προσωπικότητα και τα δικά του προτερήματα…

 

ε/ Αχ… Μόνο και να μπορούσα…

Ξέρω καλά μέσα μου αν βάλω το στόχο, τότε μπορώ…

 

ζ/ Αν είχα κάποιον να με βοηθήσει…

Δεν χρειάζομαι βοήθεια από κανέναν για όλα όσα μπορώ να πετύχω μέσω των δικών μου προσπαθειών.

Σχετικά με τον συντάκτη

Βιογραφικά Στοιχεία
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

Με σπουδές στην Ψυχολογία και τη Συμβουλευτική Προσωπικών Δεξιοτήτων, η Αγγελική Κουρμπέλη, ασχολείται με ομάδες αυτογνωσίας, με σκοπό να οδηγεί τα συμμετέχοντα μέλη των ομάδων της, σε μια εσωτερική συνειδητοποίηση του αληθινού εαυτού τους, σε ψυχική ισορροπία, αλλά και ανάδειξη όλων των ταλέντων και κλίσεων που έχουν ως προσωπικότητες.

Μέγιστος και πρωταρχικός στόχος είναι τα άτομα με τα οποία δουλεύει , να γίνουν μαχητές της ζωής και να επιτυγχάνουν τις φιλοδοξίες και τους στόχους τους.

Το μότο της: «Δεν έχει σημασία προς τα που φυσά ο άνεμος, σημασία έχει το πως θα σηκώσω τα πανιά μου».


Μοιραστείτε το άρθρο:
Κατηγορίες:Συμβουλευτική