Μοιραστείτε το άρθρο:

Γράφει η Ψυχολόγος Σοφία Βάσο.

Είμαι σίγουρη πως όλοι μας έχουμε ακούσει ή χρησιμοποιήσει πολλές φορές τις λέξεις «μοναχός» και «μοναχικός» στην καθημερινή μας επικοινωνία. Όμως πόσοι στην πραγματικότητα ξέρουν την διαφορά μεταξύ αυτών των δύο όρων;

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, εξηγώντας τη διαφορά αυτή. Το να είσαι «μοναχός» είναι απλά η κατάσταση του να είσαι φυσικά μόνος· όταν απλά κάθεσαι μόνος στο δωμάτιο σου, όταν κάνεις τις δουλειές σου μόνος, όταν απολαμβάνεις τον χρόνο σου χωρίς να είναι κάποιος άλλος γύρω σου. Από την άλλη, το να είσαι «μοναχικός» είναι μία ψυχική κατάσταση· μπορείς να περιτριγυρίζεσαι από αμέτρητους ανθρώπους αλλά πάλι να νιώθεις μοναξιά. Ως μοναξιά ορίζεται το να νιώθεις μόνος, αποκομμένος και ανίκανος να επικοινωνήσεις επαρκώς με τους γύρω σου.

Βέβαια, είτε σου αρέσει είτε όχι θα υπάρξουν στιγμές μοναξιάς στη ζωή σου. Παρόλα αυτά, έχεις σκεφτεί πως αυτή η περίοδος της ζωής σου έχει να σου προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες; Πως έχει έρθει για να σου διδάξει κάτι ή ακόμα και να σε βοηθήσει; Πως αυτή είναι μία καλή ευκαιρία να εξερευνήσεις τον εαυτό σου; Το να νιώθεις μόνος δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία φυσιολογική κατάσταση της ζωής που πάει και έρχεται, ακόμα κι αν έχεις μάθει ότι είναι τρομαχτική και απρόσδεκτη.

Η αλήθεια είναι πως χρειάζεσαι αυτές τις μοναχικές στιγμές ώστε να επαναφορτίσεις τις συναισθηματικές σου μπαταρίες. Δες τις στιγμές μοναξιάς ως μία ευκαιρία να ψάξεις και να βρεις την εσωτερική σου ηρεμία. Η μοναξιά είναι απλώς μία μικρή υπενθύμιση από εσένα προς εσένα να κάνεις check in με τον εαυτό σου, τις ανάγκες και τα θέλω σου. Στην τελική, αυτό που έχει σημασία είναι τι μπορείς να κάνεις με τις μοναχικές σου στιγμές. Τώρα είναι ο καιρός να αλλάξεις το πώς σκέφτεσαι και νιώθεις σχετικά με τη μοναξιά:

  • Μάθε να αγαπάς και να εκτιμάς τον εαυτό σου. Δούλεψε ασταμάτητα με τον εαυτό σου ώστε να καταλάβεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να συνδεθείς πραγματικά με το εγώ σου.
  • Πήγαινε solo διακοπές και απόλαυσε το περιβάλλον γύρω σου. Άρχισε να διορθώνεις τις κακές συνήθειές σου που τόσο καιρό έβρισκες δικαιολογίες να μην κάνεις. Βρες και εξάσκησε χόμπι που σε γεμίζουν και σου δίνουν χαρά. Υπενθύμισε στον εαυτό σου τις φορές που πέτυχες τους στόχους σου και ένιωσες περηφάνια.
  • Μην προσπαθείς να γεμίσεις το κενό σου με σχέσεις που δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα. Το πιθανό είναι πως θα πληγώσεις τον εαυτό σου με το να είσαι με κάποιον που δεν σου ταιριάζει και τους άλλους με το να τους χρησιμοποιείς για να κλείσεις τις συναισθηματικές σου τρύπες. Τίποτα και κανένας δεν θα σε γεμίσει, αν εσύ ο ίδιος δεν είσαι εντάξει με τον εαυτό σου. Διότι, για να είμαστε ειλικρινείς, εάν πρώτα εσύ δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου θα νιώθεις μοναξιά για πάντα, ανεξάρτητα από το πόσοι άνθρωποι είναι δίπλα σου.

Τα βήματα που έχεις να κάνεις είναι να αποδεχτείς και να δεις τη θετική πλευρά της κατάστασης, να βγεις για το κυνήγι του πραγματικού σου εαυτού και να ρωτήσεις τον εαυτό σου ξανά: Πόσο άσχημη είναι τελικά η μοναξιά;

Σχετικά με τον συντάκτη

Βιογραφικά Στοιχεία
Σοφία Βάσο
Ψυχολόγος

Η Σοφία Βάσο είναι Κλινική Ψυχολόγος, απόφοιτος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών & Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία. Μετά τις βασικές σπουδές της, συνεχίζει την εξειδίκευσή της στην Λογικοθυμική & Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.

Ασχολείται με ατομικές συνεδρίες ενηλίκων και παιδιών, συμβουλευτική γονέων και online συνεδρίες. Επίσης, έχει εμπειρία σε ομάδες πρόληψης εξαρτήσεων και ομάδες και σεμινάρια συμβουλευτικής.

Στόχος της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους, αλλά και να εντοπίσουν τη θετική πλευρά όλων των καταστάσεων της ζωής τους.


Μοιραστείτε το άρθρο:
Κατηγορίες:Ενήλικες