Μοιραστείτε το άρθρο:

Γράφει η Ψυχολόγος Σοφία Βάσο.

«Αν κλαις, είσαι αδύναμη»

«Είναι ντροπιαστικό να κλαις μπροστά σε άλλους»

«Τα αγόρια δεν κλαίνε»

Υποθέτω πως όλοι έχουμε ακούσει ή και χρησιμοποιήσει τις παραπάνω εκφράσεις· είναι λογικό, διότι έχουμε μάθει πως το κλάμα είναι κάτι κακό, κάτι εξευτελιστικό, κάτι ταπεινωτικό. Δεν θα έπρεπε να κλαίμε, ειδικά μπροστά σε άλλους· δεν θα έπρεπε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας με αυτόν τον τρόπο· δεν θέλουμε να κάνουμε τους άλλους να νιώσουν αμήχανα με τα δάκρυά μας. Έχουμε συνδέσει το κλάμα με αρνητικά συναισθήματα, όπως λύπη, φόβο, μοναξιά, κλπ. Για αυτόν τον λόγο αποφεύγουμε να κλαίμε, ακόμα κι αν είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε εκείνη τη στιγμή.

Γενικά, είναι περισσότερο συνηθισμένο να κλαίμε σε περιπτώσεις αρνητικών εμπειριών, όταν νιώθουμε άσχημα ή όταν έχουμε ανεπιθύμητες σκέψεις. Παρόλα αυτά, το κλάμα μπορεί να συμβεί ακόμα και σε περιπτώσεις χαρμόσυνων και θετικών γεγονότων. Το κλάμα είναι ένας φυσικός τρόπος να δείξεις τι νιώθεις, να απελευθερώσεις τα συναισθήματά σου -θετικά ή αρνητικά- και να επικοινωνήσεις τις ενδόμυχες σκέψεις σου οι οποίες δεν μπορούν να εκφραστούν μέσω λέξεων. Η αλήθεια είναι ότι το κλάμα έχει ευεργετικές ιδιότητες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σου υγεία.

1. Προάγει τις ανθρώπινες σχέσεις

Το κλάμα έχει ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο: δεν μας βοηθάει απλά να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε αλλά και ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και τη στήριξη. Είναι σαν να υπάρχει κάποιο ένστικτο που μας ωθεί να παρηγορήσουμε κάποιον που κλαίει και να του δείξουμε κατανόηση και συμπάθεια. Τα δάκρυα μας κινητοποιούν να έρθουμε πιο κοντά και να αποκτήσουμε οικειότητα με τους γύρω μας.

2. Τονώνει τη διάθεση

Έχεις παρατηρήσει πως μετά από ένα ξέσπασμα κλάματος νιώθεις ήδη καλύτερα; Αυτό συμβαίνει διότι μέσω του κλάματος απελευθερώνονται συγκεκριμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο. Και φυσικά, η συναισθηματική λύτρωση είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις επώδυνες καταστάσεις, κάτι που σε κάνει να νιώθεις ελαφρύτερος ψυχικά και ίσως πιο χαρούμενος.

3. Ανακουφίζει το στρες

Το κλάμα βοηθάει στο να απελευθερωθούν ενδορφίνες, που συνδέονται με τη χαλάρωση και την ευεξία. Άρα, όταν κλαις καταπολεμάς το στρες. Και πρέπει να κρατήσεις στο νου σου το εξής: εάν κρατάς τα δάκρυά σου, είναι πιθανό πως βοηθάς το στρες σου, να χτιστεί και βάζεις την ψυχική σου υγεία σε κίνδυνο.

4. Βοηθάει στην υγεία των ματιών

Το κλάμα είναι ο τρόπος του σώματός σου να κρατάει τα μάτια σου καθαρά και υγιή μιας και τα δάκρυα απομακρύνουν τη σκόνη, τα χημικά και τις τοξίνες.

Σχετικά με τον συντάκτη

Βιογραφικά Στοιχεία
Σοφία Βάσο
Ψυχολόγος

Η Σοφία Βάσο είναι Κλινική Ψυχολόγος, απόφοιτος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών & Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία. Μετά τις βασικές σπουδές της, συνεχίζει την εξειδίκευσή της στην Λογικοθυμική & Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.

Ασχολείται με ατομικές συνεδρίες ενηλίκων και παιδιών, συμβουλευτική γονέων και online συνεδρίες. Επίσης, έχει εμπειρία σε ομάδες πρόληψης εξαρτήσεων και ομάδες και σεμινάρια συμβουλευτικής.

Στόχος της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους, αλλά και να εντοπίσουν τη θετική πλευρά όλων των καταστάσεων της ζωής τους.


Μοιραστείτε το άρθρο:
Κατηγορίες:Ενήλικες