Μοιραστείτε το άρθρο:

Γράφει η Αγγελική Μ. Κουρμπέλη.

Πώς να προσπεράσω και να διαχειριστώ μια επίθεση συναδέλφου στο εργασιακό περιβάλλον .

Λίγο πολύ όλοι έχουμε συναντήσει έναν δύσκολο χαρακτήρα στη δουλειά μας , με τον οποίο όμως επειδή ακριβώς είναι συνάδελφος ή συνεργάτης ή ακόμα χειρότερα το ίδιο μας το αφεντικό, πρέπει όχι μόνο να δουλέψουμε μαζί αλλά και να αντέξουμε τη δύστροπη ή επιθετική συμπεριφορά του .

Συνήθως πίσω από μια απρεπή και επιθετική συμπεριφορά στο εργασιακό περιβάλλον κρύβεται ένας άνθρωπος , με έντονες  ανασφάλειες για την δική του επαγγελματική αξία , νιώθει συχνά απειλή από την απόδοση των υπολοίπων και προκειμένου να διαχειριστεί αυτά του τα συναισθήματα , επιλέγει να συμπεριφέρεται σχεδόν απαίσια .

Συχνά επίσης και κατόπιν της άσχημης συμπεριφοράς που επιδεικνύει λαμβάνει το ρόλο του θύματος , ώστε να κερδίσει τελικά την συμπάθεια και να παραγραφεί αυτή του η συμπεριφορά .

Το ερώτημα είναι τι κάνω για προστατευτώ από τέτοιου είδους συμπεριφορές ;

  1. Κρατώ μια αυθεντικά φιλική στάση απέναντί του και αποφεύγω να μπω στη θέση άμυνας που θέλει να με βάλει προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ψυχική σύγκρουση που νιώθει . Λειτουργώντας επαγγελματικά αλλά διατηρώντας τη σκέψη ότι έχω έναν άνθρωπο μπροστά μου, πίσω από την όποια ιδιότητα που κατέχει , αυτόματα γίνομαι περισσότερο προσιτός απέναντι στο άτομο που νιώθει ότι απειλείται από τα επαγγελματικά μου προσόντα.
  2. Σε καμία περίπτωση δεν ανταποδίδω την επίθεση που δέχομαι . Εστιάζω στο πώς να λάβω μέτρα αντιστροφής της κατάστασης . Προσεγγίζω αυτό που συμβαίνει με συναισθηματική αντίληψη και ωριμότητα ενήλικα . Δεν επιτρέπω να παρασυρθώ σε αντιδράσεις απότομες που ίσως επιδείκνυε ένας έφηβος, γνωρίζω εκ των προτέρων ότι αυτό θέλει αυτός που με προκαλεί . Διατηρώ την ψυχραιμία μου και χαμηλό τόνο φωνής , ώστε να δείξω ότι έχω αυτοέλεγχο , είναι η πρώτη ήττα τους , εάν με δει να παραμένω ήρεμος και συγκροτημένος θα κάνει ένα βήμα πίσω .
  3. Δείχνω ενσυναίσθηση. Αντί να επιστρέψω πίσω τα συναισθήματα θυμού και ανασφάλειας που εισπράττω ,αφήνω να φανεί ότι είμαι έτοιμος να ακούσω τι κρύβεται πίσω από την επίθεση που δέχομαι . Η ιστορία του καθενός στη ζωή είναι διαφορετική, ποτέ δεν ξέρεις τι αντιμετωπίζει εκτός εργασίας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω μικρές συμβουλές , όχι μόνο δείχνω αλλά και είμαι ενδιαφέρον άνθρωπος . Παράλληλα καταφέρνω να ενδυναμώσω τον εαυτό μου , να υπερασπίζομαι αυτά που πιστεύω και να παραμένω δυνατός και συγκροτημένος .

Για το My Psychology

Αγγελική Μ. Κουρμπέλη

Η Αγγελική Κουρμπέλη είναι Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτοβελτίωσης , Ομαδική Θεραπεύτρια .

Με σπουδές στην Ψυχολογία και τη Συμβουλευτική Προσωπικών Δεξιοτήτων , ασχολείται με ομάδες αυτογνωσίας, με σκοπό να οδηγεί τα συμμετέχοντα μέλη των ομάδων της , σε μια εσωτερική συνειδητοποίηση του αληθινού εαυτού τους , σε ψυχική ισορροπία , αλλά και ανάδειξη όλων των ταλέντων και κλίσεων που έχουν ως προσωπικότητες . Μέγιστος και πρωταρχικός στόχος είναι τα άτομα με τα οποία δουλεύει , να γίνουν μαχητές της ζωής και να επιτυγχάνουν τις φιλοδοξίες τους και τους στόχους τους .

Το μότο της : «Δεν έχει σημασία προς τα που φυσά ο άνεμος , σημασία έχει το πως θα σηκώσω τα πανιά μου»


Μοιραστείτε το άρθρο:
Κατηγορίες:Εργασία