Μοιραστείτε το άρθρο:

Γράφει η Αγγελική Μ. Κουρμπέλη.

Πώς να προσπεράσω και να διαχειριστώ μια επίθεση συναδέλφου στο εργασιακό περιβάλλον.

Λίγο πολύ όλοι έχουμε συναντήσει έναν δύσκολο χαρακτήρα στη δουλειά μας , με τον οποίο όμως επειδή ακριβώς είναι συνάδελφος ή συνεργάτης ή ακόμα χειρότερα το ίδιο μας το αφεντικό, πρέπει όχι μόνο να δουλέψουμε μαζί αλλά και να αντέξουμε τη δύστροπη ή επιθετική συμπεριφορά του .

Συνήθως πίσω από μια απρεπή και επιθετική συμπεριφορά στο εργασιακό περιβάλλον κρύβεται ένας άνθρωπος, με έντονες  ανασφάλειες για την δική του επαγγελματική αξία, νιώθει συχνά απειλή από την απόδοση των υπολοίπων και προκειμένου να διαχειριστεί αυτά του τα συναισθήματα, επιλέγει να συμπεριφέρεται σχεδόν απαίσια.

Συχνά επίσης και κατόπιν της άσχημης συμπεριφοράς που επιδεικνύει λαμβάνει το ρόλο του θύματος, ώστε να κερδίσει τελικά την συμπάθεια και να παραγραφεί αυτή του η συμπεριφορά.

Το ερώτημα είναι τι κάνω για προστατευτώ από τέτοιου είδους συμπεριφορές;

  1. Κρατώ μια αυθεντικά φιλική στάση απέναντί του και αποφεύγω να μπω στη θέση άμυνας που θέλει να με βάλει προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ψυχική σύγκρουση που νιώθει. Λειτουργώντας επαγγελματικά αλλά διατηρώντας τη σκέψη ότι έχω έναν άνθρωπο μπροστά μου, πίσω από την όποια ιδιότητα που κατέχει, αυτόματα γίνομαι περισσότερο προσιτός απέναντι στο άτομο που νιώθει ότι απειλείται από τα επαγγελματικά μου προσόντα.
  2. Σε καμία περίπτωση δεν ανταποδίδω την επίθεση που δέχομαι. Εστιάζω στο πώς να λάβω μέτρα αντιστροφής της κατάστασης. Προσεγγίζω αυτό που συμβαίνει με συναισθηματική αντίληψη και ωριμότητα ενήλικα. Δεν επιτρέπω να παρασυρθώ σε αντιδράσεις απότομες που ίσως επιδείκνυε ένας έφηβος, γνωρίζω εκ των προτέρων ότι αυτό θέλει αυτός που με προκαλεί. Διατηρώ την ψυχραιμία μου και χαμηλό τόνο φωνής, ώστε να δείξω ότι έχω αυτοέλεγχο, είναι η πρώτη ήττα τους, εάν με δει να παραμένω ήρεμος και συγκροτημένος θα κάνει ένα βήμα πίσω.
  3. Δείχνω ενσυναίσθηση. Αντί να επιστρέψω πίσω τα συναισθήματα θυμού και ανασφάλειας που εισπράττω, αφήνω να φανεί ότι είμαι έτοιμος να ακούσω τι κρύβεται πίσω από την επίθεση που δέχομαι. Η ιστορία του καθενός στη ζωή είναι διαφορετική, ποτέ δεν ξέρεις τι αντιμετωπίζει εκτός εργασίας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω μικρές συμβουλές , όχι μόνο δείχνω αλλά και είμαι ενδιαφέρον άνθρωπος. Παράλληλα καταφέρνω να ενδυναμώσω τον εαυτό μου, να υπερασπίζομαι αυτά που πιστεύω και να παραμένω δυνατός και συγκροτημένος.

Για το My Psychology

Αγγελική Μ. Κουρμπέλη

Η Αγγελική Κουρμπέλη είναι Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτοβελτίωσης, Ομαδική Θεραπεύτρια.

Με σπουδές στην Ψυχολογία και τη Συμβουλευτική Προσωπικών Δεξιοτήτων, ασχολείται με ομάδες αυτογνωσίας, με σκοπό να οδηγεί τα συμμετέχοντα μέλη των ομάδων της, σε μια εσωτερική συνειδητοποίηση του αληθινού εαυτού τους, σε ψυχική ισορροπία, αλλά και ανάδειξη όλων των ταλέντων και κλίσεων που έχουν ως προσωπικότητες. Μέγιστος και πρωταρχικός στόχος είναι τα άτομα με τα οποία δουλεύει, να γίνουν μαχητές της ζωής και να επιτυγχάνουν τις φιλοδοξίες τους και τους στόχους τους.

Το μότο της: «Δεν έχει σημασία προς τα που φυσά ο άνεμος, σημασία έχει το πως θα σηκώσω τα πανιά μου»

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Βιογραφικά Στοιχεία

myPsychology: το νέο portal για την Ψυχολογία.

Διαβάστε άρθρα από έγκριτους επαγγελματίες, αλλά και εμπειρίες ανθρώπων που θα σας εμπνεύσουν.


Μοιραστείτε το άρθρο:
Κατηγορίες:Εργασία