Μοιραστείτε το άρθρο:

Γράφει η Ιωάννα Μαρή.

«A cross parties Manifesto, The 1001 critical days– The importance from the conception to age two period» =

«Κοινή Συμφωνία των κομμάτων: Χίλιες και μία κρίσιμες μέρες  Η σημασία της ηλικίας από την σύλληψη έως τα 2 χρόνια.»

Βάσει αυτού του κοινού Συμφώνου ( “Manifesto” )που υπέγραψαν όλα Tα αγγλικά κόμματα, ανέλαβαν κοινή εκστρατεία ενημέρωσης και προστασίας όλων των ζευγαριών και μητέρων της χώρας τους, με σκοπό να εξασφαλίσουν υγιεινή ζωή στα ζευγάρια και τις εγκύους με στόχο την υγεία για τα παιδιά από την σύλληψη μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

 H γιατρός τους δρ Sally Davies, εξηγεί ότι κατ’αυτή την περίοδο χτίζεται κατά 84 τοις εκατό ο εγκέφαλος.  Κι ότι ελλιπής προγεννητική φροντίδα έχει αποδειχθεί ότι πλήττει με ασθένειες, και κοινωνικές ελλείψεις όχι μόνον την πρώτη γενεά αλλά και την επόμενη:

«Ι appreciate the emphasis on training of all staff who comes into contact with children, young people and their families, in important areas such as attachment.»=

« Ιδιαίτερα εκτιμώ την επιμόρφωση όλων των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά, με τους νέους, και τις οικογένειές τους, όσον αφορά σπουδαία θέματα, όπως ο συναισθηματικός δεσμός.»

Και συνεχίζει: Η σημερινή οικονομική κατάσταση οδηγεί στην πρόκληση της πρώιμης παρέμβασης.

Αυτή η κοινή συμφωνία αναγνωρίζει ότι αν δεν εστιασθούμε στην πρόληψη και την πρώιμη παρέμβαση, οι μεταγενέστερες δαπάνες συνεχώς θα αυξάνονται.

Το να ενεργήσουμε για να βελτιώσουμε τις 1001 κρίσιμες ημέρες είναι ένας σκοπός σημαντικός, αξίζει να δώσουμε έμφαση στην αρχή της ζωής των νέων.»

 Σκοπός τους λοιπόν  ήταν και είναι να  προωθήσουν την Δημόσια  Υγεία και την βελτίωση της  Οικονομίας  της χώρας τους.

 Αυτό το κοινό Σύμφωνο σχολιάσθηκε θετικότατα σε δύο άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο γνωστό διεθνές οικονομικό  περιοδικό «The economist” Απρίλιο 2015 με τον τίτλο «Great expectations” ( Μεγάλες προσδοκίες) και  “Unequal beginnings” ( Άνισες αρχές της ζωής).

Αναφέρουν  ότι ή προγεννητική περίοδος διαμορφώνει την μακρόχρονη ευημερία του παιδιού και είναι ανάγκη να προσφερθούν υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού όσο το δυνατόν πιο κοντά στην σύλληψη  και  πλήρεις άδειες μετ’ αποδοχών στις εργαζόμενες. Όλα τονίζουν ότι το μέλλον της υγείας του ανθρώπου εξαρτάται από το πώς θα βιωθεί αυτή η αρχική φάση της ζωής του.

Τα δύο άρθρα του Economist μάλιστα καταλήγουν ότι, εν όψει της σπουδαιότητας του θέματος,: όλα τα πολιτικά μέτρα  που θεσπίζονται, πρέπει να προβλέπουν μέτρα ενημέρωσης και προστασίας στην έγκυο. Αυτό θα εξοικονομούσε πολλές δαπάνες.

Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι καθώς η εγκυμοσύνη είναι σχετικά σύντομη και οι μέλλουσες μητέρες είναι εύκολο να προσδιορισθούν αφού σχεδόν όλες επισκέπτονται τον γιατρό, υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία.  Το κόστος  του τρέχοντος ετήσιου  προγράμματος  για την βελτίωση της Υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες στα αρχικά του στάδια, ανέρχεται  στα $8 εκατομμύρια το χρόνο.  Οι προσπάθειες για την καλυτέρευση της υγείας του εμβρύου θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγάλα κέρδη χωρίς να ρίχνουν έξω τον προϋπολογισμό.

Ήδη  μεγάλοι διεθνείς  οργανισμοί  έχουν συνταχθεί υπέρ του Συμφώνου και συνεργάζονται για την διατύπωση  Γενικών Αρχών Υποστήριξής του: «Childhood, Early Parenting Principles (CEPPs) Manifesto)

Στις 5 Μαρτίου 2016, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έστειλε έγγραφο δήλωση  υποστήριξης αυτής της συνεργασίας η οποία εμπίπτει στις αρχές του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Στόχος η γενική συνειδητοποίηση και ευθύνη της διεθνούς κοινωνίας της πρώτιστης σημασίας της Γονεϊκότητας: Α) κατά την πριν από την γέννηση περίοδο (Early Parenting) και Β) κατά την περίοδο πριν ακόμη και από την σύλληψη ( Very Early Parenting), σύμφωνα με την πρόταση του ψυχολόγου δρ David Chamberlain.

Πόσο προφητική ήταν το 1994 η πρόβλεψη του Δρα Michel Odent!:

  « Η αγωγή πριν από την γέννηση είναι ένα θέμα της δημόσιας υγείας. Είμαι πεπεισμένος ότι τα χρόνια που έρχονται, το θέμα της εμβρυικής ζωής και της πρωτογενούς υγείας θα αποτελέσει σημαντικό θέμα της δημόσιας υγείας, συνεχώς και περισσότεροι άνθρωποι θα στραφούν προς την εμβρυική ζωή…»

Ας σκεφθούμε οι Έλληνες,  που οι σοφοί μας έλεγαν: «πραγμάτων απάντων μέτρον άνθρωπος», (για όλα τα θέματα μόνον ο άνθρωπος έχει την ικανότητα επίλυσής τους)

και  από τα αρχαιότατα χρόνια είχαμε οργανώσει γενικευμένη προετοιμασία των νέων και των υπάνδρων γυναικών,  για την δημιουργία μιας νέας γενιάς άξιας των ελληνικών αρετών,

 Πώς  περιμένουμε να επιλύσουμε ζωτικά εθνικά θέματα;

«Τα παιδιά του μέλλοντος» του Vilhelm Reich το πρώτο σχετικό βιβλίο στο θέμα της προγεννητικής διάστασης του ανθρώπου και

το best seller του καθηγητού στο πανεπιστήμιο του Τορόντο ψυχιάτρου Thomas Verny “The secret life of the unborn child” («Η μυστική ζωή του αγέννητου παιδιού»)  περιμένουν να βρουν την δικαίωσή τους στην πράξη!

Ενημέρωση, σεμινάρια στην Προγεννητική Αγωγή, όλα δωρεάν,  τηλ 210 9629704,  6972 509156

 

Ιωάννα Μαρή, επίτ. Σύμβουλος Επικρατείας, ψυχολόγος, Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής» και συνεργάτες

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο: