Μοιραστείτε το άρθρο:

Το χρήμα αποτελεί το κύριο μέσο το οποίο βοηθάει στην απόκτηση των αγαθών που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των βιοτικών μας αναγκών. Αποτελεί αντικείμενο έλξης για κάθε άνθρωπο σε διαφορετικό βαθμό και υπάρχει για να καθορίζει την αξία αγαθών και προϊόντων.

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με αυτά τους οποίους μπορούμε να δούμε, να μελετήσουμε και να δούμε ποια είναι πραγματικά η αλήθεια.

  • Οι πλούσιοι δεν έχουν ηθικούς φραγμούς: Αυτή είναι μία διαδεδομένη άποψη η οποία δεν ισχύει. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ναι μεν είναι εύποροι και μπορούν να προβούν σε κακές πράξεις προκειμένου να αποκτήσουν χρήματα, όπως υπάρχουν όμως και φτωχοί άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να προβούν σε εγκληματικές ενέργειες για αυτά. Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι με καλή οικονομική κατάσταση καταπιάνονται περισσότερο με την εργασία και τις δραστηριότητες που τους γεμίζουν πραγματικά, σε αντίθεση με έναν άνθρωπο ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και είναι πιο επιρρεπής σε διάφορες πράξεις για την απόκτησή του. Και οι πλούσιοι και οι φτωχοί μπορούν να προβούν σε εγκληματικές ενέργειες και να καταπατήσουν ηθικές αξίες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι θα πράξουν το ίδιο.
  • Το χρήμα ευθύνεται για τα δεινά του κόσμου: Η αλήθεια είναι πως δεν ευθύνεται το χρήμα αυτό καθεαυτό αλλά ο άνθρωπος και ο τρόπος με τον οποίο το αξιοποιεί. Όπως και το μαχαίρι δεν ευθύνεται αν κάποιος το χρησιμοποιήσει για να βλάψει κάποιον, έτσι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το χρήμα μπορεί να καλλιεργήσει στον άνθρωπο το αίσθημα της γενναιοδωρίας, όπως και της επιθυμίας να θέλει να βοηθήσει το συνάνθρωπο και να κάνει καλές πράξεις. Η πλεονεξία, οι παρανομίες, τα πάθη, η ιδιοτέλεια είναι απόρροια της λανθασμένης χρήσης και κρίσης του ανθρώπου και όχι του χρήματος.
  • Το χρήμα αλλάζει το χαρακτήρα του ανθρώπου: Το χρήμα βοηθάει απλώς στο να βγάλει ένας άνθρωπος τον πραγματικό του χαρακτήρα στην επιφάνεια, στο να σταματήσει να καταπιέζει και να εκφράσει ελεύθερα και αβίαστα τις κακές του προθέσεις. Όπως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα γίνουν περισσότερο συμπονετικοί, έτσι θα υπάρχουν και εκείνοι που όταν αποκτήσουν χρήματα θα βρουν την ευκαιρία να βγάλουν στην επιφάνεια τον κακό τους εαυτό.

Η ευτυχία του ανθρώπου σε έναν βαθμό έχει μία βάση υλική και αυτή εκπροσωπείται από το χρήμα. Όμως, είναι στο χέρι μας να αναπτύξουμε και να καλλιεργήσουμε υγιή σχέση μαζί τους, όπως και να τα τοποθετήσουμε στη δική μας κλίμακα σημαντικότητας.

Η Μαρία Σκαμπαρδώνη είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος, αθλήτρια πολεμικών τεχνών και πάνω από όλα, ένας άνθρωπος που προσπαθεί μέρα με τη μέρα να γίνεται καλύτερος!

Μέσω της γραφής της επικοινωνεί τις εμπειρίες τις με σκοπό πρωτίστως τη δική της αυτοβελτίωση.


Μοιραστείτε το άρθρο:
Κατηγορίες:Ενήλικες